20 de lecții de la minus 20 de grade
(în Laponia)
Am fost cu Roxana și cei doi copii ai noștri o săptămână în Rovaniemi (orașul care mai e numit și acasă la Moș Crăciun).
Îți las și ție aici 20 de impresii și câteva idei în caz că vrei să mergi și tu (sau ca reamintire dacă ai fost deja).
Sunt scurte.
Enjoy!
- 1. „Anul trecut a fost cel mai bun sezon, anul acesta va fi și mai bun”
- 2. Românii plătesc peste 10K euro pentru excursii care de fapt costă jumătate
- 3. Am ajuns la zăpadă cum era acum 15-20 de ani în România
- 4. Români care muncesc 6 luni pe an
- 5. Șoferul de taxi care a insistat să ne facem doctori
- 6. „Călduricile” sunt life-saver. Cagulele la fel
- 7. Cazarea la hotel e cea mai bună?
- 8. E mai bine să mergi cu grup sau hai-hui?
- 9. Rezervă masă la restaurant și la Safari-uri!
- 10. Uite sania, nu e sania
- 11. Snowman World – un loc instagramabil
- 12. Oare de ce nu au mascote de pluș?
- 13. Santa Claus Park – în biroul lui Moș Crăciun – primești și cadou dacă ești cuminte
- 14. Cu sania trasă de husky
- 15. Cum să o vânezi pe Aurora
- 16. Cum să te întâlnești cu un amic la Cercul Polar?
- 17. Cei doi spiriduși care s-au încarnat și amuzat
- 18. La coadă la snowmobil
- 19. Cum dau finlandezii indicații
- 20. Măcar o data să ajungi la Cercul Polar
1. „Anul trecut a fost cel mai bun sezon, anul acesta va fi și mai bun”
La Santa Claus Village, în hotel (am intrat să ne încălzim) lucra o româncă și ne-a spus că e foarte plin de turiști în acest sezon. Probabil va fi cel mai bun an, deși anul trecut s-a spus același lucru.
2. Românii plătesc peste 10K euro pentru excursii care de fapt costă jumătate
Soția mea este extraordinar de pricepută la project management, așa că a organizat excursia noastră pe cont propriu, nu prin agenție.
A fost o decizie bună mai ales că am aflat, de la cel puțin 5 familii de români cu care ne-am întâlnit, că prețurile la agențiile de turism din Franța sau Germania sunt aproape jumătate din prețurile plătite de români la agențiile din țară pentru un sejur similar cu al nostru.
3. Am ajuns la zăpadă cum era acum 15-20 de ani în România
Vorbesc aici de acea zăpadă care scârțâie sub tălpi. Zăpada uscată care nu îți permite să faci bulgări pentru că nu se mai înmoaie.
Atenție: noi am prins o vreme excelentă (-15 grade în medie, dar se simte ca la -20 cel puțin). E bine să ții cont și de asta.
Apropo, ție când ți-a înghețat nasul ultima dată? Am mai simțit această senzație probabil în urmă cu 20 de ani, dacă nu mai mult, când încă erau ierni aprige în România. Uitasem cum se simte. A fost un prilej fain de reamintire.
4. Români care muncesc 6 luni pe an
Am aflat că e o practică printre cei care locuiesc în țări mai calde să vină în sezonul turistic (cam 6 luni pe an) și să muncească pe salarii mari, pentru ca apoi să se întoarcă în țară și să se bucure de căldură. Sunt mulți români care fac asta, dar nu numai.
5. Șoferul de taxi care a insistat să ne facem doctori
La un moment dat, ne-am urcat într-un taxi condus de un șofer arab care, când a aflat că suntem din România, ne-a povestit că sora lui face Facultatea de Medicină în București și că urmează să o facă și el.
Când a auzit că Roxana e medic, dar nu mai profesează, s-a aprins și a început să îi explice că trebuie să se reapuce de medicină. Apoi să vină în Finlanda, neaparat, pentru că se câștigă foarte bine și sunt condiții foarte bune. După 5-6 ani, poți ajunge să te bucuri de libertate, chiar dacă muncești 2 zile pe săptămână, pentru că în Finlanda e foarte mare nevoie de medici.
Apoi a insistat să mă apuc și eu de medicină. Omul era un activist înfocat al propriilor idei. A durat 15 minute drumul, dar am avut impresia la coborâre că durase o oră.
6. „Călduricile” sunt life-saver. Cagulele la fel
În prezent, există niște pliculețe termo-chimice, de mici dimensiuni, care se pun în mănuși, dar și în bocanci (deasupra degetelor de la picioare) și care fac minuni în ce privește menținerea extremităților calde pentru 6-8 ore.
E o invenție genială. Copiii mei le numesc „căldurici”.
De asemenea, e important, mai ales pentru copii, să ai cagule (recomand din lână) pentru că ei se mișcă mult și dacă respiră pe gură (cum a pățit băiatul meu), e foarte ușor să răcească.
7. Cazarea la hotel e cea mai bună?
Noi am avut un apartament de 60 mp foarte fain mobilat. Copilul cel mic a făcut o laringită și a trebuit să stea o zi în casă.
A fost excelent, pentru că s-a putut mișca în spațiu și confortul a fost mult mai bun decât într-o cămăruță de hotel.
8. E mai bine să mergi cu grup sau hai-hui?
Apropo de asta, cred că merită să verifici dacă ai chef să organizezi tu excursia sau să te duci cu un grup.
Nouă, ca familie, ne place libertatea de decizie. Nu vrem să depindem de programul unui grup, mai ales că centre de organizare a excursiilor specifice sunt cu zecile în Rovaniemi.
9. Rezervă masă la restaurant și la Safari-uri!
E important să faci rezervări din timp. Îți recomand restaurantul Monte Rosa în Rovaniemi, în special desertul cu cremă de ciocolată albă și înghețată de zmeură.
Din cauza puhoiului de turiști nu vei găsi loc la restaurante bune și nici la Safari-uri în aceeași zi. Recomand să rezervi cu o zi sau două înainte, și asta include și biletele la atracțiile din Santa Claus Village.
10. Uite sania, nu e sania
În Rovaniemi se practică luatul de pe stradă a săniilor de plastic (care sunt puzderie). O sanie costa 15 euro și chiar dacă scrie pe ea un nume, disparițiile ca prin magie sunt frecvente.
La mall-ul din centru se pot cumpăra rapid alte sănii, însă, ca practică, e relativ ciudat.
Noi, la plecare, am lăsat cele două sănii pe care le-am cumpărat, la două familii cu copii mici în Santa Claus Village (care e aproape de aeroport, așa că dacă pleci pe la jumătatea zilei sau seara merită să mai mergi o dată la Village în drum spre aeroport).
De sănii ai nevoie și pentru transport, dacă ai copii sub 5 ani, dar și pentru joacă. Peste noapte, mașinile mută zăpada și fac mici nămeți care se transformă rapid în derdeluș. Copiii se vor bucura maxim de asta.
11. Snowman World – un loc instagramabil
În Santa Claus Village e un fel de castel de gheață în care găsești un bar unde poți bea din pahare de gheață, un restaurant (necesită rezervare), o serie de tuneluri cu sculpturi din gheață luminate, un labirint și un derdeluș.
E un loc fain unde chiar merită să intri (e 30 de euro biletul).
12. Oare de ce nu au mascote de pluș?
Peste tot pe unde am fost m-am întrebat de ce nu văd mai multe mascote umane (mai ales pentru că am proaspătă excursia la Disney din luna mai). Singura pe care am vazut-o a fost la Snowman World unde era, în mod evident, un om de zăpadă.
13. Santa Claus Park – în biroul lui Moș Crăciun – primești și cadou dacă ești cuminte
E bine de știut că, în afară de Santa Claus Village, există și Santa Claus Park, un loc închis și e căldură permanentă. Deci, dacă nu e vreme bună, merită să mergi acolo în loc de Santa Claus Village, care e în aer liber.
Pentru ca cei mici să primească niște cadouri (de pluș) e nevoie să le cumperi înainte (primești niște jetoane). Apoi intri în birou, după ce stai la rând, unde te întâmpină Moșul care are peste 300 de ani (citez) și care stă un pic de vorbă cu copiii, după care face o poză și te scoate din birou prin magazinul cu amintiri (firește).
14. Cu sania trasă de husky
Experiența principală pentru care m-am dus eu personal era Safari-ul cu husky. Noi l-am făcut noaptea, pentru că am vrut „să vânăm” și Aurora Boreală.
Am mers la o fermă de husky (40 de minute cu mașina), după care am coborât în locul unde ne așteptau atelajele. Câinii latră și urlă când stau pe loc, plini de nerăbdare să pornească.
Am vorbit cu îngrijitorul care ne-a manevrat sania mai multe lucruri interesante.
În prezent, husky sunt folosiți doar pentru turism și competiții. Parcurg fără probleme și rutinier 100 de km pe zi (recordul e de peste 200). O fermă de câini adăpostește 50-150 de exemplare.
O sanie are 8, 10 sau 12 câini (mai mulți când e vreme rea). Câinele lider e cel mai important și ce se caută la ei este mindset-ul de tip „never give up”.
Durează 1-2 sezoane să formezi un câine ca lider, dacă are stofa potrivită. Câinele lider dă direcția de mers, iar cei care sunt mai aproape de sanie fac munca cea mai grea (trag cel mai tare).
15. Cum să o vânezi pe Aurora
Ce merită să știi despre Aurora Boreală e că nu te așteaptă pe tine și nu apare când vrei tu. Noi am găsit o „bucățică” de auroră, nu foarte concludentă.
În schimb, dacă stai o săptămână e bine să te interesezi de punctele cheie în care se poate observa și să mergi acolo. Cele mai bune luni pentru a o vedea sunt februarie-martie.
16. Cum să te întâlnești cu un amic la Cercul Polar?
Aici răspunsul e simplu: prin coincidență. În prima zi m-am întâlnit cu Florin Marin, om pe care îl cunosc de vreo 15-20 de ani, dar cu care mă văd o dată la 2-3 ani, în București.
Ei bine, ne-am găsit în Laponia, într-unul dintre cele mai aglomerate puncte (Santa Claus Park).
17. Cei doi spiriduși care s-au încarnat și amuzat
Pentru mine, una dintre cele mai faine amintiri rămâne spectacolul spontan pe care l-au dat doi spiriduși în atelierul de confecționat moș crăciuni miniaturali în Santa Claus Park.
Era la finalul programului și fiind doar noi 4 (părinții și cei doi copii) în atelier, am avut parte de un moment funny. Unul dintre spiriduși (erau două fete) venea tiptil în spatele celuilalt care mătura prin atelier și îi fura căciula. Apoi punea ambele mâini în fața ochilor și devenea invizibil, după care fugea din atelier pentru a se întoarce din nou cu aceeași intenție.
Fiica mea privea amuzată de la „înălțimea” celor 8 ani ai săi, dar fiul meu a intrat imediat în joc încercând să îi arate spiridușului păgubit unde s-a camuflat spiridușul hoț. A fost un moment literalmente delicios!
18. La coadă la snowmobil
Un lucru ciudat s-a petrecut pentru o cursă de 15 minute cu snowmobilul. Nu am luat bilete online și am stat la o coadă infernală, aproape 90 de minute.
La un moment dat, s-a băgat în față un „ghid” care a intrat cu o familie înaintea rândului. Nu intru în detalii, că nu e amuzant, însă după o contră destul de dură, intrușii s-au dus în spate și au stat la rând.
Cheia în care citesc eu incidentul e următoarea: în Finlanda nu prea comentează nimeni la faze din acestea. Probabil din acest motiv se și „împrumută” săniile pentru totdeauna…
Important e să te duci cu biletele luate și dacă stai la rând cu copiii să fiți doi. Unul dintre părinți se joacă cu copiii, iar celălalt stă la rând.
Înțeleg că există și unii care au „ghizi”, ca cel trimis la coadă în spate, însă nu e niciun fel de indicație scrisă în acest sens nicăieri, deci e cam nepotrivită această găselniță.
19. Cum dau finlandezii indicații
În 3-4 rânduri am fost uimit de ambiguitatea cu care finlandezii dădeau indicații. Era ceva de genul: înainte și la dreapta.
În realitate, traseul era cam așa: mergi 10 metri, faci dreapta și mai mergi 15, dai de un indicator, îl ocolești, mai mergi 30 de metri ușor spre stânga, apoi faci brusc dreapta și găsești locul dorit.
Probabil, sunt atât de obișnuiți cu distanțele scurte (Rovaniemi e relativ mic), încât nu își prea pun problema că nu o să găsești ceea ce cauți.
20. Măcar o data să ajungi la Cercul Polar
În concluzie, merită să îți propui această destinație și în mod ideal, merită să mergi dacă ai copii de 5-9 ani, ca vârste.
E însă fain și pentru copilul din tine, chiar dacă ai 50 de ani. 🙂
Inspirație!
Andy
Foarte utile toate detaliile oferite.
Succint si la obiect.
Multumesc!!