24 de victorii din 2024
(și lecțiile lor)

Anul care tocmai a trecut a fost plin de momente care mi-au testat limitele, mi-au adus bucurii și mi-au oferit lecții valoroase.

Privind în urmă, mi-am dat seama cât de important este să sărbătorești fiecare victorie, indiferent cât de mică sau mare ar părea, și să extragi învățămintele care te pot ghida în viitor.

În acest articol, am adunat 24 de realizări semnificative din 2024, fiecare însoțită de o lecție pe care mi-a oferit-o. Unele dintre aceste realizări sunt personale, altele profesionale, dar toate reflectă un parcurs autentic și valoros.

De ce am ales să scriu despre victorii?

Pentru că e ușor să te pierzi în ceea ce nu merge bine și să uiți să apreciezi progresul. Fiecare reușită e o piatră de temelie care construiește cine suntem și cine ne dorim să devenim.

Sper ca experiențele mele să îți ofere inspirație sau, cel puțin, un moment de reflecție asupra propriului tău parcurs. Să începem acest exercițiu de celebrare și introspecție!

Iată 24 de lucruri din 2024 pe care le consider victorii și lecția pe care am extras-o din fiecare dintre ele. 

1. Fă o analiză a anului trecut

Pentru mine, simplul fapt că fac această analiză anual e o victorie. În fiecare an, între Crăciun și Anul Nou, fac o retrospectivă a plusurilor și minusurilor din anul precedent. Scriu câteva zeci de astfel de plusuri și minusuri și extrag lecțiile din ele. E un exercițiu de 2-3 ore pe care ți-l recomand și ție. Ajută la sănătatea mintală.

Concret, iei calendarul pe anul care tocmai se încheie și te uiți la ce ai avut trecut în el, ca să îți amintești lună de lună ce merită amintit. Apoi scrii plusurile (victoriile) și minusurile (eșecurile). După care, extragi lecțiile valoroase din fiecare.

Nu voi scrie aici despre eșecuri (deși e o modă acuma cu punerea pe scenă a eșecurilor). Am avut destule eșecuri, cel mai notabil fiind supra-aglomerarea cu muncă în două perioade din an – ceea ce a dus la efecte negative în cascadă – atât relațional, cât și pe partea de sănătate.

Aleg însă să îți povestesc despre 24 dintre cele 31 de plusuri pe care le-am avut în anul care a trecut.

Pur si simplu, nu am chef acum să mă concentrez pe negativ, iar dacă te inspiră ceva din ce vezi aici, eu sunt bucuros să îți fiu sursă de inspirație. Dacă nu te inspiră, iarăși e ok, pentru că am scris și din plăcerea de a scrie. 🙂

2. Fă proiecte profesionale noi

La începutul anului, am experimentat cu un proiect intitulat „6 Playbooks”. Aproape 50 de antreprenori au trecut printr-un program de 6 zile. Pe parcursul a 6 luni, ne-am întâlnit o dată pe lună pentru a învăța despre ce este esențial în 6 arii de business.

A fost foarte fain, dar și foarte lung pentru participanți. Deși feedback-urile au fost excelente, nu voi relua identic respectivul program fizic în sală. Unul cu 4 întâlniri însă îmi pare fezabil.

Ideea unui astfel de program este următoarea: orice antreprenor trebuie să aibă clar un manual despre cum funcționează leadershipul, ofertarea, marketingul, vânzările, operațiunile și finanțele.

3. Călătorește

În 2024 am călătorit cel mai mult din ultimii 10 ani. Mai exact, am fost plecat câte 3-12 zile în 10 destinații diferite pe parcursul întregului an.

Nu aș repeta la aceeași intensitate un astfel de program de călătorit (mai ales că am copii destul de mici), însă a fost foarte fain ca prilej de construcție a unui album cu amintiri frumoase.

Am învățat că e ok ideea de a îmbina munca și plăcerea, însă nu e ok să o faci cu fiecare ocazie. E bine să ai și deplasări exclusiv despre liniște și încărcarea bateriilor.

4. Ține legătura cu prietenii

Am 3 prieteni unicat și mulți alți prieteni. Fiecare dintre ei are nevoi diferite legate de menținerea relației. Abia atunci când am înțeles care sunt așteptările fiecăruia legate de frecvența cu care ținem legătura, am reușit să extrag maximul din aceste relații.

Menținerea prieteniilor e un joc de „touch-points”. E important să știi cu ce frecvență e bine să stai în legătură cu oamenii importanți din viața ta.

5. Spune de-a dreptul, dar politicos, ce te deranjează

În 2024 am fost mai ferm în a pune granițe. Unele au fost bine puse, altele mai puțin bine, dar spre deosebire de alți ani am tras linie în anumite relații mai repede decât în trecut și consider asta o victorie pentru mine.

Ca lecție, e important să explici clar partenerilor care sunt consecințele continuării comportamentelor lor, dacă acestea te irită.

6. Fă interviuri de brand awareness

Anul 2024 a marcat pentru mine realizarea câtorva zeci de interviuri luate clienților la diverse intervale după ce au participat la programe de-ale mele. 

În afară de vibe-ul foarte bun al acestor întâlniri, am obținut testimoniale pentru programele mele, dar am colectat și un feedback extraordinar de util pentru a-l încorpora în alte programe. Valoarea produsului crește atunci cand stai în contact cu clienții.

7. Lucrează la dezvoltarea ta chiar dacă nu te doare

Anul acesta am continuat cu multiple sesiuni de coaching/ terapie/ mentoring. Partea interesantă este că am continuat fără să am impresia că este nevoie. A fost o decizie conștientă de a continua, chiar dacă aș fi putut să spun că „nu văd la ce mă ajută”. E o decizie pe care o consider o victorie!

Lecția de aici este că avem mereu nevoie de „sisteme de susținere” și profesioniști care să ne fie de ajutor, nu doar atunci când traversăm crize, ci și atunci când navigăm prin ape liniștite.

8. Fă un detox – nu doar pentru că te doare ceva

Am avut o perioadă dificilă pe partea de sănătate și a trebuit să fac o cură severă în care am mâncat mai mult rădăcinoase și grâu încolțit. După 6 săptămâni am slăbit 9 kilograme. M-am simțit extraordinar de bine.

La fel ca la punctul precedent, am realizat că nu e ceva ce trebuie făcut numai când te doare. Voi relua astfel de procese de sănătate anual.

9. Învață de la oameni mega-smart

Am avut ocazia să beau o bere împreună cu un fost consultant McKinsey, care în prezent face proiecte pentru business-uri de familie.

Mie îmi place să pun întrebări neașteptate, așa că am profitat de ocazie și l-am chestionat despre diferențele dintre fondatorii de afaceri de miliarde și cei care au afaceri de sute de milioane (a lucrat cu ambele categorii).

După ce s-a gândit vreo 30 de secunde, s-a luminat la față și mi-a zis: „Miliardarii se pricep mai bine la oameni. Sunt capabili să știe în 5 secunde dacă vor continua să facă proiecte cu o persoană nouă sau nu. Pur și simplu, au un simț aparte al oamenilor”.

Răspunsul e o lecție de viață în sine.

10. Bagă-te în proiecte inedite

Prietenul meu, Cristian Onețiu, mi-a propus să scriem împreună o carte: „Cum mi-am schimbat viața în 4 zile”. S-a lansat în ianuarie 2024 și este bestseller național.

A fost un proiect care a mers ca uns și am învățat din el următoarea chestie: sunt proiecte în care te bagi din instinct și pentru că simți un vibe bun, nu pentru că ai făcut o analiză riguroasă. Esența este să ai încredere în persoana/persoanele cu care pleci la drum. Adesea acestea sunt proiecte Nice to have, nu Must have. (dacă nu iese, nu e un capăt de țară).

11. Investește strategic în brandul tău

Anul acesta am reluat ideea de podcast. După ce, inițial, am făcut podcasturi când nimeni din piață nu făcea asta (de exemplu, Master My Money, cu Eusebiu Burcaș), anul acesta am pornit un format inedit în care sunt invitat permanent. Se numește Concentrat.

Lecția mea e că e o adevărată și permanentă provocare să vorbești concentrat, mai ales când nu citești de pe un prompter sau când e un subiect provocator. Îmi pare bine că fac progrese la capitolul acesta.

12. Ai grijă de sănătate în mod proactiv

Poate părea lipsit de relevanță, dar 2024 a fost primul an în care m-am dus la dentist preventiv (nu pentru că aveam nevoie).

Nu pot să spun că e o mare victorie, însă pentru mine marchează o asumare mai mare a ideii de profilaxie pe partea de sănătate.

13. Fii prezent în evenimente live

Am fost pe multe scene în 2024. Unele evenimente organizate de mine (Tu Reinventat live, Self Growth Summit, Business Growth Summit). Altele organizate de parteneri: Bizz Club Gala, Romanian Entrepreneur Tour.

Ideea e simplă: la astfel de evenimente te întâlnești cu alți speakeri și poți lega relații bazate pe camaraderia de scenă, relații foarte faine pe termen lung.

14. Continuă să faci ce faci unic

Știu că nu e o chestie foarte la modă, însă mie îmi place să scriu cărți. Le scriu în primul rând pentru că îmi organizează gândirea și mă ajută să gândesc structurat și critic.

Anul 2024 a marcat egalizarea numărului de ani de carieră cu numărul de cărți publicate: 27. Vreau să fiu clar: vreo 15 dintre cele 27 de cărți au fost colaborări. Nu am scris totul de unul singur.

Chiar și așa, îmi surâde ideea de a fi consecvent în a publica o carte pe an, fie ea și manual de specialitate. Nu e deloc un proiect ușor, dar mi se potrivește. Următoarele 5 cărți pe care le am de scris sunt deja în proiectare avansată și sunt toate dedicate antreprenorilor.

15. Întotdeauna fă lucrurile de bază integral

Am avut cel puțin trei livrări de keynote speech-uri corporate foarte grele anul acesta. De ce grele? Pentru că orice putea să nu funcționeze chiar nu a funcționat (sunet, powerpoint, temperatura în sală, pointer, logistica de organizare etc.).

A fost o mega-confirmare a faptului că este esențial să faci lucrurile de bază, oricât de plictisitor ar fi. De exemplu, să vii cu o seară înainte și să verifici partea tehnică.

16. Atinge borne financiare ambițioase

Tot legat de keynote speech-uri, mi-am atins o bornă financiară (suma încasată pentru un speech) la care visam de 10 ani. Am simțit-o ca pe o confirmare a unei munci de zeci de ani. Mișto sentiment.

Dacă ar fi să mă uit înapoi, lecția de aici e că acest succes putea să vină mai repede. Tot ce aveam de făcut era să investesc mai mult în brand.

17. Adu lângă tine oameni grozavi

În programele pe care le fac pentru comunitatea de antreprenori aduc oameni de business mega-calificați. De exemplu, Sergiu Neguț, Marius Ștefan, Bogdan Tudor, Avi Cicirean, Cristian Onețiu. E foarte fain când poți sta în aceeași cameră cu mentori de business care literalmente luminează mintea celor prezenți.

E o experiență pentru care simt foarte multă recunoștință și pe care o voi continua și mai intens în anii următori. Un exemplu aici: Business Growth Summit.

18. Continuă să înveți în mod strategic

În fiecare an investesc în mine. 2024 nu a fost un an diferit ca sume investite (zeci de mii de dolari), ci mai curând ca selecție a programelor.

Am fost mult mai atent la tipul de programe alese și m-am reorientat pe certificări internaționale, lucru pe care nu l-am mai făcut de vreo 10 ani. E fascinant cum ideea de certificare (examen) influențează atitudinea pe care o avem față de procesul de învățare.

Anul 2025 va fi anul în care lansez propria certificare pe un concept original legat de lucrul în echipa (Business VIP).

19. Lucrează cu blocuri de timp

În 2024 am reluat prezența mea în Social Media (pe care am neglijat-o în ultimii 4 ani). Am descoperit în producția de conținut media cât e de important să dedic o zi întreagă filmărilor.

Ideea e așa: când tot ce ai de făcut într-o zi e despre producție de conținut, mintea ta se organizează altfel decât atunci când faci treaba „printre pricături”. E altă psihologie.

Treaba asta e adevărată și pentru alte tipuri de sarcini (scrierea unei cărți, livrarea pe o scenă, administrare de afaceri etc).

20. Lucrează cu oameni mai buni ca tine în echipă

Pentru mine, 2024 a fost an de construcție de la aproape zero a unui nou business. Am trecut de la o persoană în echipa la 6. (Asta pentru că cealaltă afacere pe care o avem în familie – programe de dezvoltare personală a fost preluată integral de soția mea). Ce am făcut diferit față de prima afacere a fost să caut colaboratori mai pricepuți ca mine.

Lecția pe care am învățat-o de aici este aceea că nu e suficient doar să cauți oameni buni. Mai e necesar să le dai și timp să învețe ce este de făcut și să dobândească abilitățile necesare.

21. Oferă-te să ajuți 

Anul acesta mi s-a confirmat în mare măsură o observație pe care o făcusem în ultimii 5-6 ani. Chiar dacă ai un business și vrei să fii pragmatic, în anumite momente e OK să „rupi ritmul” și să te oferi pur și simplu de ajutor.

E bine pentru ego (îl îmblânzește), e bine pentru viitor (înveți chestii noi) și e bine și pentru oportunități (s-ar putea să vină către tine noi prilejuri de a face business la care nu te așteptai).

Au fost două astfel de ocazii în 2024 și din ambele au rezultat oportunități noi, deși nu am intrat în acele proiecte decât cu gândul de a ajuta și atât.

22. Când ai o situație dificilă, pregătește-te să o întâmpini cum se cuvine

Unul din punctele sensibile în viața mea e educația copiilor (cum e și firesc). La un moment dat urma să merg la școală și mă așteptam să primesc ceva „vești neplăcute”, așa că am făcut înainte o sesiune de mentoring cu cineva priceput.

Vestea neplăcută am primit-o oricum, însă am preluat-o cu mult mai multă înțelepciune decât dacă aș fi fost nepregătit. Pregătirea contează. Să ai cu cine să o faci contează și mai mult.

23. Lasă deschisă calea Universului

Asta e ceva mai esoterică așa… realitatea este că am ajuns să fac un proiect cu cineva care, în urmă cu 20 de ani, s-a comportat violent cu mine și a avut chiar o tentativă de agresiune fizică asupra mea.
Am învățat o lecție dublă de aici:

1) iertarea este foarte importantă… și
2) e relativ ușor să ierți pe cineva care demonstrează prin comportament că a evoluat foarte mult față de momentul inițial când v-ați cunoscut/confruntat.

A fost poate cel mai terapeutic eveniment din 2024 pentru mine, mai ales că și după consumarea respectivei colaborări mă simt la fel de împăcat.

24. Am marcat împlinirea vârstei de 50 de ani cu un salt cu parașuta în Dubai.

Am scris un articol lung despre asta la mine pe blog (www.andyszekely.ro). Lecția e simplă: rămâi viu!

Îți mulțumesc că ai citit până la capăt!

Îți recomand să îți iei 2-3 ore și să scrii și tu niște momente memorabile din anul care a trecut (așa cum descriu în lecția 1 din acest articol).


Îți doresc un 2025 memorabil!


Inspirație!
Andy

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.