6 credințe limitative care nu îți dau voie să evoluezi
Uneori, viețile noastre sunt coordonate de anumite credințe limitative care ne împiedică să mergem mai departe.
Astfel de credințe ne pot fi inoculate de mediul familial sau de cei apropiați. Sau ni le producem singuri.
1. Nu e momentul potrivit
De câte ori nu ți-ai spus ție însuți că nu e momentul potrivit pentru un lucru anume? Sau de câte ori nu ai auzit alți oameni spunând asta?
“Momentul potrivit” este destul de relativ. Ne putem înșela în privința lui și atunci când credem că este, și când considerăm că nu este.
Așteptarea momentului potrivit poate însemna o așteptare la infinit. Pentru că niciodată nu te simți cu adevărat pregătit.
Astfel că, decât să te concentrezi pe ideea de moment potrivit, mai bine te concentrezi pe “momentul tău”.
În realitate nu există “momentul potrivit”, ci “momentul tău”. Momentul tău trebuie să fie acum.
Treci de liniile de demarcație și intră în acțiunea jocului. Muncește din greu, iar valoarea ta va fi dovedită.
Așteptarea momentului potrivit pentru a începe, nu reprezintă decât teamă. Ține minte că timpul e prețios și nu e ceva ce poți reînoi.
2. Nu am destul timp
Serios? Atunci când îți dorești ceva, îți faci timp pentru acel lucru. Până la urmă, totul ține de setarea priorităților.
„Timpul este suficient pentru cei care chiar îl folosesc.”
Leonardo Da Vinci
Cu toții avem aceleași 24 de ore într-o zi. Diferența doar noi o putem face, prin modul în care alegem să ne consumăm aceste ore.
Atunci când îți dorești să faci ceva, orice ar fi, dacă este destul de important, nu vei avea nici o problemă în a-ți face timp pentru respectivul lucru.
Așa că data viitoare când vrei să motivezi lipsa de acțiune cu faptul că nu ai timp, fii sincer cu tine și gândește-te mai bine: la ce poți renunța pentru a face rost de timpul necesar?
3. Sunt prea tânăr sau prea în vârstă
Surprinzător sau nu, vârsta nu este etalon pentru nivelul tău de cunoștințe, dorința ta de a învăța, de a munci cu dedicare, de a fi pasionat. Vârsta nu te definește, ci ceea ce faci, cum gândești, cum vezi lucrurile.
Așa că nu lăsa criteriul vârstei să îți stea în cale. Decât să te gândești că ești prea tânăr pentru un anumit lucru sau prea în vârstă, mai bine îți focusezi atenția și energia pe ceea ce vrei să faci.
Rezultatele vor fi cele care vor vorbi pentru tine și nu vârsta pe care o ai. Vârsta nu este definitorie. Există antreprenori de succes la diverse categorii de vârstă.
Percepția asupra vârstei tale este pur psihologică; în orice caz, nu lăsa nici o idee predefinită asupra vârstei să stea în calea atingerii scopurilor pe care ți le-ai propus.
4. Nu sunt destul de bun
Mulți oameni au impresia că nu sunt destul de buni, destul de inteligenți, destul de bine pregătiți. Astfel de sentimente provin dintr-o lipsă de încredere în forțele proprii.
Arma secretă a învingătorului nu este un dar de la naștere, un IQ mare, un talent. Secretul stă în atitudine, nu în aptitudine. Atitudine face diferența.
Denis Waitley
Din cauza unei astfel de credințe limitative, îți blochezi singur drumul către împlinirea scopului propus.
Nu te simți destul de bun? Da, probabil că nu ești. Dar dacă nu faci ceva în acest sens, să te perfecționezi, să înveți mai mult, să muncești mai pasionat, atunci nici nu vei fi mai bun.
Este important să ieși din starea în care te afli și să privești peste zid.
Cum ar arăta lucrurile dacă ai încerca să fii mai bun? Cât de departe ai putea ajunge?
5. Nu am banii necesari
Cu toții avem datorii și facturi de plătit. De asemenea, cu greu reușim să economisim.
Însă acest aspect nu ar trebui să stea în calea concretizării lucrurilor pe care ți le dorești.
Decât să te plângi de faptul că nu îți ajung banii, încearcă să îți focusezi energia pe încercarea de a câștiga mai mulți bani sau a-i înmulți pe cei pe care îi câștigi deja.
Sunt prea mulți oameni care au reușit să facă ceva din nimic, ca tu să spui că nu poți face și tu ceva.
Oamenii care au reușit acest lucru au muncit din greu și au făcut orice a fost nevoie pentru a-și atinge scopurile.
6. Oamenii mă vor judeca
Oamenii te vor judeca, ok, și ce? Oamenii judecă tot timpul, și cu cât te expui mai mult, cu atât vor judeca mai mult. Dar lucrurile sunt așa cum sunt.
Deseori, pentru a realiza ceva deosebit, trebuie să fii diferit. Să vrei mai mult. Să ai curaj. Să ieși în față.
Oamenii judecă pentru că se află pe margine. În schimb, nu vei fi judecat de cei care au încercat la rândul lor să realizeze lucruri deosebite. Deoarece ei știu cum e.
Dacă preferi să rămâi în mulțime, sunt șanse mari să te pierzi în această mulțime. Însă ai o singură viață, de ce să nu încerci mai mult?
Viața este plină de încercări și dificultăți de diverse tipuri. Fiecare se confruntă cu un anumit tip de obstacole. Important este să treci peste ele cu brio și să înveți ceva din ele.
Greutățile te ajută să accepți și să înțelegi motivele pentru care faci tot ceea ce faci. Este important să îți stabilești focusul și să îți implici mintea, trupul și spiritul în acel focus.
Încearcă să te pliezi pe circumstanțele prezentului, însă reține că viitorul tău este modelabil în funcție de preferințele și dorințele tale.
Echipa BootCamp