7 lecții de la antreprenorii români din USA
Este un motiv bine întemeiat pentru care există noțiunea de vis american (chiar dacă pe alocuri în zilele noastre pare mai degrabă un coșmar).
Este țara spiritului antreprenorial (fără dubii) și țara în care antreprenorii sunt tratați cum se cuvine.
Recent am vizitat Chicago și New York (am mai fost de multe ori în SUA, dar pe coasta de vest).
M-am întâlnit acolo cu comunitatea antreprenorilor români și am participat ca speaker la o conferință și câteva întâlniri foarte faine.
Mulțumesc organizatorilor acestui eveniment: Business Support (Nicu Dendiu) și Romanian United Foundation (Mihai Lehene).
Ce urmează sunt câteva constatări de la antreprenorii pe care i-am cunoscut acolo.
Iată 7 lecții pe care le-am învățat de la ei:
Despre mediul din America:
1. Totul este extrem de clar și greu de greșit.
Mă refer în special la instrucțiunile pentru proceduri și la limbaj. Ce m-a frapat de cum am pășit pe pământ american e cât de clare sunt instrucțiunile pentru… orice.
Limbajul este fără echivoc. Sunt folosite suporturi vizuale (icons) ca să îți fie extrem de clar totul. Am făcut câteva poze ca exemple:


Ce ai putea să faci:
Antreprenorii și liderii de business au nevoie să învețe cum arată o procedură clară. Cuvinte simple. Limbaj clar. Elemente de ajutor pentru înțelegere vizuală. Volum de informații redus la minim. Evitarea oricărei posibile interpretări eronate.
2. Cultura este una de consum. Americanii adoră să cumpere.
Unul dintre antreprenorii români pe care i-am vizitat are o franciza drive-thru (un restaurant care vinde mâncare direct în mașină). Voi mai vorbi despre asta mai jos.
Când i-am vizitat restaurantul, la periferia Chicago-ului, am fost șocat câte parcuri de retail, cu restaurante atașate de ele, există. Pe o lungime de 10-15 km de autostradă, la periferie, erau doar parcuri de retail cu restaurante. Zeci de branduri de restaurante cu facilități drive-thru. ZECI de BRANDURI!
Și mai interesant: sâmbătă seara, la 18:00, când am ajuns în zonă, nu am văzut NICI UN restaurant care să nu aibă minimum o mașină în calea de acces de la restaurant pentru a comanda mâncare. (unde am vizitat eu erau aproximativ 15 mașini simultan).
Ce ai putea să faci cu lecția asta:
Înțelege că pentru a avea succes este nevoie de VAD. Nu doar la restaurante, ci la orice fel de business. Din păcate, am văzut în România mult prea mulți antreprenori începători care încearcă să manufactureze cererea.
Dezvoltă business în locuri unde există deja o nevoie pe care tu să o satisfaci. Încercarea de a educa piața, nu e o rețetă de business, mai ales dacă piața are deja ofertanți.
Reține exemplul cu zecile de masini care se înscriu pe calea de acces la drive-thru. Și clienții tăi ar trebui să se înscrie pe calea de acces de la sediul tău pentru că le este „foame” de ce ai tu de oferit.
Despre performanță și pragmatism
3. Sunt oameni care vor mai mult între oameni care vor mai mult
Calitatea oamenilor care erau în comunitatea din Chicago m-a impresionat profund. Am dat peste un mediu de business dinamic și foarte orientat spre succes. Deși mulți dintre antreprenorii români de acolo sunt oameni foarte realizați, nu am trăit nici o clipă impresia de blazare.
Cel puțin cei prezenți erau cu ochi vii și dorința clară de progres. Aveau la ei povești de succes din trecut, dar și claritate referitor la ce vor să realizeze în viitor.
Ce ai putea să faci:
Gândește-te la cele două elemente din propoziția de mai sus. Ai nevoie și de o istorie cu borne ale reușitei pentru a putea să povestești prin ce ai trecut și ce victorii a repurtat.
Nu este suficient însă. E important și să ai răspuns foarte clar la întrebarea: ce vrei să realizezi în continuare. Oamenii cu care te întâlnești nu te pot ajuta referitor la trecutul tău, ci doar la viitorul tău.
Trecutul îți aduce credibilitate, dar claritatea viitorului atrage oameni care ar putea fi resurse valoroase pentru viziunea ta.
4. Concret tu cu ce mă poți ajuta
Când am stat de vorba cu antreprenorii români în sesiunile de networking am auzit de 3-4 ori o întrebare pe care nu am auzit-o niciodată în întâlnirile similare în Europa: Tu cu ce mă poți ajuta?
Prima dată când am auzit-o am fost surprins. Apoi mi-am dat seama că vine din pragmatismul tipic locului, așa că am întrebat foarte natural: care e cea mai mare nevoie a ta în prezent? De acolo, dialogul a curs foarte fain.
Mi-am dat seama că în mediul de business e foarte fain să abordezi lucrurile așa, mai ales dacă există o chimie inițială cu omul (la noi exista pentru că eram cu toții parte din comunitatea de români).
Ce ai putea să faci:
Experimentează cu o variantă a întrebării: Cu ce mă poți ajuta? De exemplu, poate spui ceva de genul: am această provocare în prezent și mă întreb dacă tu (interlocutorul) îmi poți da un sfat având în vedere experiența ta?
Este de altfel demonstrat științific că această întrebare mărește gradul de încredere în relațiile de business.
Despre percepție și expandarea orizontului
5. Mult, mare, multiplu, maxim
Toată America e foaarte MARE. Camioanele sunt mari. Zgârie-norii sunt mari. Business-urile sunt mari. Piața este mare.


La pachet, totul e mare. Un astfel de mediu face ca PERSPECTIVELE SĂ FIE MARI. Majoritatea oamenilor cu care am vorbit au viziuni de viitor importante.
De exemplu, unul dintre ei vrea să revoluționeze piața de criptomonede. Altul vrea să facă din România un exemplu de națiune puternică așa cum e Israelul. Altul avea sedii de companie pe ambele coaste ale Americii, dar și în Europa și Asia.
Oamenii vorbesc despre aceste lucruri cu naturalețe, nu cu emfază. Nu i-am suspectat ca joacă teatru. Pur și simplu, așa e spiritul antreprenorial al românului – american pe care l-am cunoscut.
Ce ai putea să faci:
Am o recomandare simplă: călătorește. Studii aprofundate demonstrează faptul că oamenii care călătoresc își deschid orizonturile.
Dacă vei călători în SUA, asta e și mai adevărat pentru că acolo orizontul posibilităților e oricum deschis prin atitudinea oamenilor și felul în care e organizat totul. Indiferent unde călătorești însă, asta îți va deschide perspectiva și îți va da idei noi, mai ales dacă ești antreprenor.
6. Îmbunătățiri incrementale
La restaurantul drive-through la care am fost, am studiat felul în care e organizat business-ul. Este șocant cât de bine este optimizat totul. Literalmente ȘOCANT.
Am înțeles în detaliu de ce o locație micuța cu 80 de scaune, situată între alte ZECI de locații similare, poate vinde de 10 milioane de dolari pe an.
Practic, cu ajutorul mecanismului de drive-thru, acel restaurant și-a multiplicat performanța de 5 ori.
Și nu, nu e McDonalds. De fapt, e un lanț de fast food mult mai de succes decât McDonalds, care există doar în US.
7. Profită de oportunități
În realitate, SUA nu este doar țara în care să visezi, ci este țara în care ai oportunități foarte mari dacă știi cum să le fructifici.
Unul dintre antreprenorii cu care am vorbit mi-a spus că e foarte important să știi cum să „play the system”.
Sistemul e gândit în așa fel încât oamenii creativi să poată, absolut legal, să evolueze și să se descurce bine ca antreprenori.
Atenție:
Tot ce am scris mai sus este despre impresiile mele POZITIVE despre SUA. Am și altele, de altă natură. Nu cred că există țară în care lucrurile să fie doar roz.
Eu m-am dus însă acolo să mă întâlnesc cu antreprenorii români și am descoperit o comunitate VIBRANTĂ și plină de entuziasm.
În plus, așa cum a zis unul dintre colegii mei din delegație, care vizita prima dată America, „acum am înțeles DE CE este SUA țara antreprenoriatului”.
Statisticile susțin această idee. În SUA sunt 14-15% antreprenori, în UK aproximativ 12%, iar în Germania cam 9% (acestea sunt țările europene cu cei mai mulți antreprenori).
În concluzie: O călătorie în această parte de lume, mai ales dacă ești antreprenor merită făcută, mai ales dacă te poți întâlni cu alți antreprenori români de succes (așa cum am avut eu ocazia).
