fbpx

Ai nevoie de 4 prieteni ca să nu mori de inimă

În anul 2001 la Centrul de cercerări medicale al Universității Duke s-a făcut un studiu privind riscul de deces al bolnavilor de inimă.

Desfășurat pe o durată de 4 ani, studiul a relevat un fapt neașteptat:

Factorul determinant al riscului de deces pentru bolnavii cardiaci este numărul de prieteni.

Mai exact, persoanele din grupul celor “izolați” (cei cu mai puțin de patru prieteni) aveau de patru ori mai multe șanse de a muri în urma unei boli cardiace.

Cercetătorii au presupus însă că rezultatele studiului sunt influențate și de alte variabile, cum ar fi stressul, venitul, mediul social, viciile, stadiul bolii, etc.

Pentru a evalua și acești factori, ei au efectuat câteva studii statistice complementare pe 430 de pacienți și nici unul dintre factorii menționați nu s-a dovedit responsabil pentru rata de mortalitate mare a pacienților izolați (fără prieteni).

Următoarea întrebare pe care și-au pus-o cercetătorii a fost: “Se poate trage concluzia că un număr cât mai mare de prieteni te protejează împotriva bolilor de inimă?”.

Răspunsul s-a dovedit a fi din nou, un răsunător “NU”.

Participanții la sondaj care aveau 5, 6 sau 7 prieteni apropiați aveau aceeași rată de supraviațuire ca cei cu patru prieteni.

Rezultă de aici că este foarte important să ai câțiva prieteni de bună calitate (patru, mai precis), ceea ce nu te obligă să fii o ființă socială exacerbată sau un relaționist de profesie.

Spun asta pentru că unii oameni preferă să socializeze mai rar, ceea ce nu înseamnă deloc că sunt niște inadaptați.

Alții preferă să facă “băi de mulțime” cât mai dese, ceea ce nu înseamnă în mod necesar că dezvoltă prietenii mai durabile decât cei din prima categorie.

Peste un anumit nivel (patru prieteni), când calculezi rezultatul, ceea ce contează este calitatea prieteniilor pe care le ai, nu cantitatea lor.

Informația asta se găsește în cartea lui Tom Rath, Prieteni Esențiali, publicată și la noi de editura ALL (pagina 35).

În carte se mai vorbește, printre altele, de importanța prieteniei la serviciu şi de faptul că ideea la modă numită “echilibru muncă viață” este o “tâmpenie”.

Subscriu!

Îți sugerez ca anul acesta să îți faci o listă cu cei mai importanți oameni pe care îi ai sau vrei să îi ai aproape de tine și să începi să faci ceva ca să construiești aceste relații care îți protejează viața.

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.