Avocatul bivolului
(film ne-artistic)
Astăzi scriu despre ședințele pe care le facem când lucrăm în echipă.
Ideea mi-a venit participând, ca și consultant, la niște negocieri în care luau parte și specialişti de la departamentul tehnic.
Nu toți, dar destui dintre ei, au o atitudine extrem de rigidă în aparență, pentru că nu arată nici măcar prin mimică feței dacă sunt sau nu de acord cu tine.
Privirea și postura sunt imobile și asta oferă imaginea metaforică a unui bivol proțăpit în mijlocul drumului.
Indiferent dacă claxonezi sau ”dai din faruri”, primești același răspuns impenetrabil și fără cuvinte, dar foarte explicit: ”eu nu mă mișc de aici”.
În acest articol scurt voi face două lucruri:
- Mă voi poziționa în apărarea personajului pe care l-am descris caricatural mai sus.
- Îți voi oferi câteva idei despre felul în care poți ”debloca ” situația.
Încep cu poziționarea:
De obicei, în evoluția unei companii, este NECESAR, la un moment dat, să apară o astfel de persoană.
De multe ori, ea are apucături perfecționiste.
Este atentă cu timpul, nu arată prea multă emoție când comunică, dar are multă exactitate în ceea ce privește normarea muncii.
E un administrator de sistem … și când spun sistem nu vorbesc doar de informatică, ci de orice sistem sau proces care trebuie gestionat într-o echipă care se maturizează.
Vestea proastă:
Dacă ești antreprenor sau freelancer și iubești libertatea, probabil că nu te vei simți extrem de confortabil să faci echipă cu un astfel de personaj…
Vestea și mai proastă:
Este NECESAR să faci echipă cu el pentru că are calități pe care tu nu le ai, dar sunt vitale pentru munca eficientă în echipă.
Știu, e mult mai plăcut să lucrezi cu oameni entuziaști, jucăuși, creativi, etc…
Dacă vrei, însă, un pic de stabilitate și predictibilitate, ai nevoie și de o persoană care vede lucrurile așa cum SUNT și care aplică procedurile și regulile așa cum SUNT, nu așa cum își imaginează.
De regulă, avem de-a face cu un personaj mai tăcut, mai puțin expresiv și mai exact.
Dez–avantajul?
Pare (și poate că este) mai rigid decât ceilalți și mai puțin interesat de abstracțiuni .
Alt avantaj: cel mai probabil e un bun profesionist și un om care demonstrează prin fapte și rezultate, nu prin elocvența limbajului.
Ce faci când ești în ședință cu o astfel de persoană?
- Amintește-ți, mai întâi, care sunt motivele pentru care se află în acea întâlnire.E posibil să fie un foarte bun specialist. Iar specialiștii au nevoie de informații concrete ca să poată lua decizii, așa că oferă-i informații, nu idei.
- Calmează-te!
Sunt șanse mari să fii ”agățat” de lipsa de entuziasm a interlocutorului și, din acest motiv, să ”arzi” punțile de legătură.Calmul interlocutorului poate fi exagerat, dar şi entuziasmul tău ar putea fi exagerat.
Când te calmezi nițel, ai o șansă în plus să evaluezi situația din ambele puncte de vedere.
- Pune întrebări precise și lasă-l să răspundă.Dacă răspunde laconic, pune întrebări ajutătoare.Te va aprecia, mai ales, dacă pui întrebări concrete care arată că ești în temă.
- Respectă timpul întâlnirii.Sunt șanse mari ca o astfel de persoană să se simtă jignită de lipsa ta de respect arătată prin depășirea duratei întâlnirii.
- Lucrează cu agendă.Sunt șanse mari să ai de-a face cu o persoană care ține mult la reguli, iar faptul că respecți agenda îi dă încredere.Poate că nu vei obține o mare deschidere de la prima întâlnire, dar la următoarele întâlniri vei sesiza îmbunătățiri.
În plus, e foarte posibil să înveți și tu câte ceva din astfel de abordări.
Dacă ai întâlnit ”personajul” despre care vorbesc, sau lucrezi cu el, articolul de față are mult sens mai ales dacă ești opusul lui…
Că dacă ești exact ca el, știi foarte bine că e greu să acorzi încredere celor care nu respectă regulile și vorbesc prea abstract…
Dacă vrei să te înțelegi mai bine cu ei, e simplu: Zâmbește mai mult!
P.S: Acesta a fost doar un exemplu de ”personaj”, însă există o ”paletă întreagă” (în care este inclus și fiecare dintre noi :) ).
Dacă vrei să afli codul din spatele comportamentelor umane și să înveți cum să comunici și să motivezi orice persoană din jurul tău, atunci AM O VESTE EXCELENTĂ PENTRU TINE:
Acum ai posibilitatea să aduci în trusa ta de super-instrumente una dintre cele mai profunde unelte psihologice cunoscute, Language And Behaviour Profile.
Află mai multe detalii aici: L.A.B Profile