fbpx

Dizolvă-ţi îngrijorările

Îngrijorarea este un mare hoţ!

Îţi fură timp, îţi răpeşte energie şi te lasă într-o stare deplorabilă exact atunci când ai mai mare nevoie de energie şi concentrare.

Ce e de fapt îngrijorarea?

Conform DEX online, este o stare de nelinişte sufletească; zbucium; frământare; agitaţie.

Ea are caracteristic faptul că nu poţi face nimic în acel moment pentru a rezolva în vreun fel situaţia, dar mintea ta produce scenarii nefaste care alimentează starea.

Dacă ai putea să acţionezi imediat pentru a preîntâmpina sau modifica scenariul, îngrijorarea ar dispărea sau s-ar reduce din cauza sentimentului că ai control asupra a ceea ce urmează să se întâmple.

De fapt, dacă te gândeşti mai bine, chiar ai acest control! Senzaţia de control pe care o poţi obţine vine de la un mecanism de acţiune extrem de simplu şi excepţional de eficient: scrisul. 

Scrisul este cea mai elementară acţiune care transformă gândurile în fapte

Când iei gândurile din minte şi le pui pe hârtie sunt şanse mari să capeţi senzaţia că tu eşti la controlul gândurilor, iar nu că ele sunt la controlul minţii tale.

Iată un proces în 7 paşi, adaptat după o idee auzită de la Brian Tracy,  care îţi poate dizolva rapid stările de îngrijorare:

1. Ia o coală de hârtie A4, împătureşte-o în două şi vei obţine astfel 4 pagini A5 pe care urmează să scrii.

Pe una din părţi descrie în 5-6 fraze ce te îngrijorează, în legătură cu ce şi de ce.

Fii atent la starea ta internă în timp ce scrii şi observă mai ales felul în care respiri.

2. Întoarce foaia şi pe pagina următoare scrie care este cel mai rău lucru posibil care s-ar putea întâmpla dacă îngrijorarea ta se materializează.

Scrie cursiv şi descrie scenariul „groazei” în 5-6 fraze.

E mai bine să ai acest scenariu pe hârtie decât în cap. Observă-ţi respiraţia.

3. Întoarce din nou foaia şi pe următoarea pagină scrie la timpul prezent că accepţi în totalitate posibilitatea ca acest scenariu să se materializeze.

Formulează cum vrei această declaraţie de acceptare, dar asigură-te că trăieşti senzaţia de acceptare în corp.

Nu lăsa acest moment să fie doar un exerciţiu intelectual. Observă-ţi respiraţia din nou.

4. Întoarce foaia şi pe ultima pagină descrie modul cum vei acţiona concret în situaţia în care scenariul de îngrijorare se materializează.

Ce vei face, ce vei spune, ce atitudine vei avea.

Mai presus de orice, spune cum vei trata acest moment ca pe o etapă de parcurs din viaţa ta, nu ca pe un drum înfundat.

Caută să gaseşti abordări realiste, nu ideale, prin care reacţia ta la materializarea îngrijorării să fie cea a unui om care acceptă situaţia, dar nu încremeneşte de frică ci reacţionează.  Fii concret şi precis.

Găseşte soluţii şi modalităţi de reacţie care să te aducă în cea mai bună poziţie posibilă în situaţia dată.

Respiră!

În business această abordare se mai numeşte formula „minimax” şi se referă la minimizarea pierderilor posibile atunci când un scenariu de risc s-a materializat la nivel maximal.

5. Ia o coală de hârtie nouă şi fără să o împătureşti, scrie pe prima pagină toate lucrurile pentru care eşti recunoscător în momentul prezent. Umple foaia cu lucruri „banale” dar care merită a fi reamintite.

Eşti recunoscător pentru că vezi, auzi, ai prieteni, ai ce mânca, poţi citi, etc…

Mulţi oameni nu au aceste lucruri şi nu le iau „de bune”… Acest pas e important pentru că elimină şi frica (o componentă importantă a stărilor de îngrijorare).

6. Întoarce foaia şi pe pagina rămasă liberă scrie scenariul probabil a ceea ce crezi că se va întâmpla în situaţia care ţi-a provocat iniţial îngrijorare.

Nu strică să condimentezi descrierea cu o notă optimistă, dar nu e absolut necesar. Pur şi simplu scrie ceea ce acum CREZI că se va întâmpla.

7. Rupe în bucăţi prima foaie pe care ai scris (cea împăturită) şi dă-i foc sau arunc-o la canal.

Apoi reciteşte coala A4 cu care ai rămas în ordinea inversă decât cea în care ai scris-o: citeşte mai întâi scenariul probabil şi apoi motivele pentru care eşti recunoscător.

Apoi… vezi cum te simţi!

Îţi mărturisesc că tocmai am făcut acest exerciţiu pentru o situaţie viitoare şi m-am eliberat de îngrijorare.

Efecte posibile?

Dacă ai cărat cu tine prea mult timp starea respectivă atunci stressul acumulat s-ar putea să fi generat o nevoie acută de odihnă.

În acest caz, corpul îşi va cere drepturile.

E ca şi când ai fi cărat în spate mult timp un sac, iar când îl arunci se pot întâmpla două lucruri: fie îţi vine să zburzi pentru că te simţi mai uşor, fie îţi vine să dormi 24 de ore pentru că oricum erai la capătul puterilor.

Dacă scrii cursiv (aşa cum ar trebui) şi te laşi purtat în proces, exerciţiul durează cam 10 minute.  Alocă însă şi ceva timp de odihnă sau introspecţie după… S-ar putea să descoperi lucruri interesante…

Eu am descoperit!

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.