Exprimă-te CROCANT
Vânzător, marketer, director, manager, doctor, lider de echipă sau de companie…
Toate calificativele de mai sus recomandă un înalt nivel de cunoştinţe pe care posesorii acestor titluri le-au acumulat.
Recomandă ele şi o abilitate specifică de a comunica eficient acele cunoştinţe? Nu întotdeauna!
Mulţi oameni cu idei geniale şi capacitate intelectuală de invidiat au o exprimare greoaie şi plictisitoare, care nu are impact la public şi nici în conversaţiile de zi cu zi.
Tocmai de aceea, în acest articol doresc să îţi prtezint un procedeu de analiză a stilului de exprimare.
Este vorba despre stilul de exprimare CROCANT
CROCANT este un cuvânt format din iniţialele celor 7 caracteristici definitorii pe care le urmăreşte analiza stilului de comunicare al unui vorbitor.
Când analizezi cât de CROCANT se exprimă cineva, vei descoperi că unele dintre cele 7 elemente reprezintă punctele sale tari iar altele reprezintă puncte slabe.
În plus, îţi poţi analiza propriul stil de exprimare ca să vezi în ce măsură îl poţi îmbunătăţi.
Simpla modificare în sens pozitiv a unuia dintre cele 7 elemente îţi va spori capacitatea de convingere în timp foarte scurt.
Ori de câte ori doreşti să comunici o idee, cu cât mai CROCANT te exprimi, cu atât mai uşor va fi receptată ideea ta.
Când deschizi o pungă de chips-uri probabil că nu îţi doreşti să găseşti acolo altceva decât nişte bucăţi întregi şi CROCANTe de cartofi.
Dacă găseşti în schimb bucăţi moi şi unsuroase vei considera că produsul este de proastă calitate.
La fel, într-o conversaţie, ai nevoie ca stilul de exprimare al interlocutorului să fie suficient de „CROCANT” pentru a îţi menţine atenţia trează. Complementar, ar fi de dorit ca şi stilul tău de exprimare să fie atractiv pentru interlocutori.
Iată care sunt, pe rând, elementele importante ale stilului de exprimare CROCANT:
Clar
Cât de clar te exprimi? Cât de uşor de urmărit şi lipsită de ambiguităţi este prezentarea ta? Pentru a avea o exprimare clară este bine să eviţi cuvintele sofisticate şi frazele lungi.
În schimb, fă pauze după ce ai spus o idee importantă ca să îi dai timp interlocutorului să înţeleagă informaţia. Verifică prin întrebări sau ridicând din sprâncene dacă te-ai făcut înţeles.
Dacă nu, fii gata să reiei explicaţia cu alte cuvinte.
Riguros
Când dai o explicaţie, cât de bine urmăreşti secvenţa de prezentare? Sunt toate lucrurile „la locul lor”?(exemple, date statistice, etc.)
Ca să oferi o percepţie de rigoare a exprimării evită digresiunile inutile.
Rezistă tentaţiei de a aluneca din poveste în poveste, cu excepţia cazului în care povestea ilustrează un element cheie al prezentării tale.
Cei din jur vor percepe că eşti riguros atunci când explici clar mai întâi unde vrei să ajungi (care este scopul tău), iar la final te asiguri că ai realizat acel scop şi interlocutorul a înţeles explicaţia.
Obiectiv
Cât de mult contează în prezentarea ta datele, faptele, studiile? Cât de mult contează părerea celorlalţi – o iei în calcul?
Faptul că eşti obiectiv îţi conferă credibilitate. Practic, cu cât oferi informaţii mai precise, cu atât elimini mai mult din subiectivism.
De asemenea, cu cât accepţi mai deschis puncte de vedere contrare cu atât eşti perceput mai credibil şi mai obiectiv.
Renunţă să aperi cu orice preţ o poziţie şi acceptă şi părerea celorlalţi, mai ales atunci când se bazează pe argumente solide.
Următoarele 4 elemente ale stilului CROCANT, (Complet, Aplicabil, Nou şi Temporal)
Sunt două nevoi psihologice fundamentale pe care le avem atunci când comunicăm sau atunci când învăţăm ceva: nevoia de certitudine şi nevoia de incertitudine.
Prima declanşează comportamente de autoprotejare şi stabilire a limitelor până la care suntem dispuşi să mergem în interacţiunile cu ceilalţi.
A doua ne împinge să depăşim aceste limite şi să evoluăm descoperind noi lumi.
Literele C şi T din acronimul CROCANT se referă la satisfacerea nevoii de certitudine. Literele A şi N din acronimul CROCANT se referă la satisfacerea nevoii de incertitudine.
Să le analizăm pe rând.
Complet
Cât de des „închizi cercul” atunci când faci o prezentare? Aşteptările pe care le creezi în mintea cursanţilor sunt împlinite?
Oamenii simt o nevoie psihologică foarte puternică de a încheia la nivel mental „socotelile” (nevoia de certitudine).
Când nu ne este satisfăcută această nevoie, spunem despre felul în care se exprimă celălalt că este „varză” sau că „sare de la una la alta” sau că „bate câmpii”.
Când ai terminat de dat o explicaţie asigură-te că şi pentru partenerul tău de dialog explicaţia este suficientă.
Aplicabil
Cât de practică şi utilizabilă este informaţia pe care o livrezi? Este suficient de simplu structurată pentru a putea fi aplicată uşor şi imediat?
Majoritatea adulţilor preferă să asculte lucruri cu relevanţă practică pentru ei.
Cu cât oferi mai multe idei practice despre cum le-ar putea fi de folos ceea ce le prezinţi cu atât poţi să „vinzi” mai uşor o idee sau un produs.
Oferă câteva exemple care să facă uşoară înţelegerea aplicabilităţii practice a ideilor tale.
Nou
Cât de nouă este informaţia pe care o livrezi? Are suficiente elemente diferite de ceea ce „se ştie deja” pentru a capta atenţia?
Dacă vrei să atragi atenţia asupra a ceea ce urmează să spui este foarte indicat să oferi informaţii noi şi unice.
Totuşi, deşi atenţia ne este captată de ceea ce este „nemaivăzut”, excesul de noutate poate determina o reacţie de respingere (din cauza nevoii de certitudine).
De aceea, nu oferi mai multă informaţie nouă decât este necesar.
Noutatea are rolul de a atrage atenţia şi de a stârni curiozitatea (nevoia de incertitudine).
Pe de altă parte, cei din jur au nevoie să se poată raporta cu propria experienţă la ceea ce le spui.
De aceea, exemplele, povestirile sau citatele vor păstra atenţia interlocutorului trează.
Noutatea este scânteia, iar elementele deja cunoscute sunt combustibilul care menţine flacăra.
Temporal
Cât de bine te poţi încadra în timp cu ceea ce oferi? Poţi respecta cadrul temporal propus?
Dacă porţi o discuţie cu un om de afaceri pentru care timpul este foarte preţios, probabil că ştii că trebuie să comunici rapid şi eficient.
Acest lucuru devine foarte vizibil în vânzări şi negocieri.
Practic, în orice conversaţie importantă este bine să te pregăteşti să comunici ideile esenţiale în 90 de secunde. Uneori, doar atât ai la dispoziţie.
Când faci acest lucru, atenţia ta se focalizează pe rezultatele dorite şi exprimarea ta devine brusc mai CROCANTĂ.
În plus, stabileşte împreună cu interlocutorii un orizont de timp pentru întreaga întâlnire, şi respectă-l.
Oricum, atenţia celuilalt este distrasă în momentul în care timpul a expirat.
Aminteşte-ţi de momentele când sună clopoţelul la şcoală, iar profesorul uită să mai dea pauză…
În concluzie, când te exprimi CROCANT obţii cel puţin trei lucruri de la interlocutorii tăi: atragi atenţia, oferi în mod eficient informaţii şi îi inviţi în mod convingător să acţioneze.
În plus, poţi acum să analizezi felul în care prietenii tăi se exprimă şi să le oferi sugestii.
Sugestie:
Analizează care dintre elementele stilului CROCANT este mai slab reprezentat în felul în care te exprimi: Comunici suficient de Clar?
Prezentarea ideilor este Riguroasă?
Asculţi şi părerile celorlalţi şi te bazezi pe date ca să îţi păstrezi Obiectivitatea? „Închizi cercul” atunci când prezinţi o idee? Ceea ce spui este practic şi util? Areo doză de noutate astfel încât informaţia să fie interesantă?
Te încadrezi în timp?
Când ai descoperit punctul slab, acţionează asupra lui şi vei vedea cum stilul tău de comunicare devine mai convingător!
Iar dacă vrei cu adevărat să prezinţi ca un profesionist… pentru că vrei să obţii o promovare, să vinzi mai mult, să îţi construieşti un brand personal… sau vrei să îţi promovezi propriul business…
Atunci îţi recomand pachetul educaţional: Speaker Secrets
Mi-am pus semnătura… (şi poza :) ) pe acest pachet şi cred cu tărie că este cel mai bun pachet educaţional pe care l-am creat până acum.
Iar dacă din orice motiv consideri că nu a meritat… ai 60 de zile să îl returnezi şi primeşti toţi banii înapoi.
Este atât de simplu!
Click aici să vezi prezentarea pachetului Speaker Secrets
(tot aici găseşti şi formularul de comandă)
PS: Pe CD-ul 3 aprofundez stilul de prezentare CROCANT şi dau detalii despre cum să îl foloseşti înainte de fiecare prezentare ca să te asiguri că vei avea impactul dorit.