Lecția de 40 de milioane în monede de 5 cenți
În unul dintre interviurile pe care Tony Robbins le-a dat recent despre cartea sa, “MONEY: Master the Game”, apare o poveste care m-a lăsat cu gura căscată.
Povestea e următoarea:
Unul dintre miliardarii intervievați de Robbins ca parte a cercetării pentru cartea sa, Kyle Bass, vorbește despre ”nickels” – monedele de 5 cenți, ca despre niște instrumente investiționale.
Adică:
Dacă te duci la bancă și cumperi monede de 5 cenți, e bine să conștientizezi că guvernul plătește 9 cenți ca să producă o astfel de monedă…
De asemenea, e bine să știi că metalele care compun moneda de 5 cenți, valorează 6,8 cenți pentru fiecare monedă…
Deci, atunci când cumperi o astfel de monedă, investiția ta este protejată din start.
Acea monedă valorează cu 36% mai mult din secunda în care ai achiziționat-o.
Prin comparație, este un lucru știut că majoritatea automobilelor noi achiziționate pierd 25% din valoare la momentul cumpărării…
Mai mult, despre acele monede se mai poate estima aproape sigur că va veni o vreme în care guvernul va realiza că face o cheltuială mult prea mare pentru a produce o astfel de monedă…
La fel s-a întâmplat când guvernanții au conștientizat că monedele de un penny erau prea costisitoare din cauza valorii cuprului din ele.
Așa că au scos acest metal din compoziția micilor monede și l-au înlocuit cu un aliaj mult mai ieftin.
Rezultatul?
Acele monede nu mai valorează astăzi pe piață un cent (valoarea nominală inițială), ci doi cenți – adică o apreciere de 100%.
Dar povestea nu se oprește aici.
Punctul culminant este faptul că domnul Kyle Bass s-a gândit să își învețe copiii cum să gândească despre bani în acest mod, cumpărându-le 40 de milioane în monede de 5 cenți.
Mi se pare fascinantă această poveste din cel puțin 3 motive:
1. Lucrurile cele mai valoroase se află chiar sub ochii noștri, dar nu le vedem.
Este foarte dificil pentru cineva care nu înţelege prosperitatea în profunzime să privească banii în acest fel – ca pe niște aliaje de metale.
Oamenii prosperi înţeleg insă faptul că banii sunt de fapt niște simboluri ale valorii și, în consecință, își antrenează mintea să vadă valoarea reală peste tot.
2. E necesar să ai o anumită doză de detașare ca să poți vedea valoare mare exact acolo unde ești condiționat să vezi valoare mică.
Societatea ne învață că banii reprezintă valoarea.
Este cea mai mare păcăleală pe care ai putea să o înghiți despre bani.
Dacă te detașezi și observi că același produs are prețuri diferite, în funcție de locul în care e vândut, vei constata că nu banii reprezintă valoarea, ci alte lucruri.
Uneori statutul, alteori confortul, alteori posibilitatea de a rezolva o durere acută, etc.
Participanților la cursurile mele despre prosperitate le recomand să își verifice propriile reacții emoționale atunci când intră într-un loc mult mai prosper decât cel cu care s-au obișnuit.
De exemplu, dacă îți bei cafeaua în restaurante din hoteluri de 3-4 stele, cum te simți dacă faci același lucru într-o locație de 5 sau 7 stele?
Scopul acestui exercițiu nu este să te pună la cheltuială, ci să conștientizezi cât de detașat poți rămâne când te manifești în stilul oamenilor prosperi în rândul cărora vrei să intri…
Pentru că ei, chiar dacă nu consumă zilnic astfel de servicii, nici nu au vreo tresărire când beneficiază de ele.
3. Lecțiile despre prosperitate se învață cel mai ușor atunci când ești înconjurat de prosperitate.
Ce lecție mai bună pot primi copiii unui om bogat care se pricepe la investiţii, decât să vadă cu ochii lor investiția.
Sunt convins că dacă ești copil și vezi cu ochii tăi 40 de milioane în monede de 5 cenţi aduse cu camionul în curtea casei tale, vei avea cu totul altă percepție decât media populației despre bani și bogăție.
Ce văd sau aud însă majoritatea copiilor care vor ajunge oameni maturi lipsiți de mentalitatea prosperității?
Păi văd certuri dese între părinți, pornite de la bani!
De ce?
Păi, în primul rând pentru că majoritatea părinților nu se pricep la bani, dar au NEVOIE de ei.
Ca orice lucru la care nu te pricepi, dar îți trebuie, te vei simți foarte repede frustrat de lipsa de cunoștințe și de rezultatele slabe pe care le obții din cauza asta.
Problema este că mesajul transmis către copii este în primul rând emoțional.
Ei nu înțeleg motivele pentru care părinții sunt stresați și dau vina pe cauza stresului.
În mintea lor lucrurile se simplifică radical: bani = durere!
Când creștem mari, dacă nu am avut vreun Kyle Bass să ne umple camera de jucării cu monede, devine responsabilitatea noastră să curățăm percepțiile greșite despre bani și asta din cel puțin 3 motive:
1. Să ne creștem calitatea vieții
2. Să nu fim povară la bătrânețe pentru cei care muncesc
3. Să nu transmitem la rândul nostru concepții greșite despre bani și bogăție copiilor noștri
Pentru toate aceste motive am început în ultimii 4 ani, ca parte a programelor mele de dezvoltare personală și profesională, să predau despre prosperitatea autentică.
Am făcut-o numai după ce am obținut propria-mi victorie pe acest domeniu, ca să pot vorbi din proprie experiență.
Numai că, în acest domeniu nu poți spune niciodată că ai terminat de învățat!
De aceea prefer să mă asociez cu mentori autentici, milionari români care au reușit pornind de la zero și care nu au profitat de chichițe de sistem, ci au reușit să facă avere pe cont propriu și pe principii sănătoase.