fbpx

Maestrul deghizat în „cerşetor”

Într-un post anterior scriam despre “creatorii de context” (citeste articolul aici).

Iată un exemplu absolut monumental pe această temă:

Povestea?

Am primit-o şi eu pe e-mail – o reproduc pe scurt:

Washington – Statia de Metro, într-o dimineaţă friguroasă din ianuarie 2007. El a cântat şase bucăţi de Bach, timp de aproximativ 45 de minute. În acest timp, circa 2 mii de oameni au trecut prin staţie, cei mai mulţi dintre ei în drum spre locul de muncă.

După 3 minute de când începuse să cânte, un om de vârstă mijlocie a realizat că violonistul era muzician. El şi-a încetinit ritmul şi s-a oprit pentru câteva secunde, apoi a pornit grăbit.

4 minute mai târziu violonistul a primit primul său dolar: o femeie a aruncat banii în şapcă şi, fără oprire, a continuat să meargă. …Peste 6 minute, un tânăr s-a lipit de perete să-l asculte, apoi şi-a privit ceasul şi a repornit grăbit. … Peste 10 minute…………(…)

Nimeni nu a ştiut acest lucru, dar a fost violonistul Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni din lume. El a cântat una dintre cele mai complicate piese scrise vreodata, cu o vioară în valoare de 3,5 milioane de dolari.

Cu două zile înainte, Joshua Bell avusese un concert cu casa închisă la un teatru din Boston, unde valoarea medie a unui bilet fusese de 100 dolari.

Concertul Joshua Bell, incognito în staţia de metrou, a fost organizat de „Washington
Post”, ca parte a unui experiment social despre percepţie, gust şi priorităţile oamenilor.

Întrebările ridicate: într-un loc comun, într-un mediu şi la o oră inadecvată, putem percepe frumuseţea? Ne oprim pentru a o aprecia? Am recunoaşte talentul în orice condiţii?

Aceasta este puterea contextului!

Joshua Bell este indiscutabil un maestru, dar oamenii l-au confundat cu un cerşetor din cauza contextului.

Atenţie la contexte:

Te duci la doctor şi te dezbraci pentru că vezi un halat alb şi nişte aparate. Te legitimezi pentru că “cineva” poartă uniformă de poliţist. Etc…

Dar, atenţie la neatenţie: Nu tot ce zboară se mănâncă, nu tot ce poartă uniformă te legitimează şi… nu te dezbraci în faţa oricărui halat alb!

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.