Principiul dreptului câştigat
Multă lume a auzit de dreptul câştigat. E un fapt comun:
Dacă ţi s-a mărit salariul, este de aşteptat să stagneze sau să crească, dar e greu de crezut că va scădea. (numai o criză sau o reorganizare masivă poate justifica scăderea, dar foarte rar lipsa de performanţă individuală)
Dacă îţi schimbi serviciul, iarăşi este un fapt comun să ceri de la noul angajator un salariu de pornire egal sau mai mare decât cel pe care l-ai avut la fostul loc de muncă (sigur, criza poate schimba temporar această percepţie).
La fotbal, dacă ai dat un gol, poţi să joci foarte prost în rest, pentru că puţini te vor denigra.
Mai curând, ţi se vor găsi circumstanţe atenuante pentru toate celelalte 89 de minute în care te-ai împiedicat pe teren.
Ştiu că exemplele de mai sus sunt discutabile şi că există experţi care gândesc altfel, dar eu mă refer aici la o percepţie a grupului mare, nu la elitele cunoscătoare.
Psihologia dreptului căştigat înseamnă în esenţă: Când ai atins un anumit nivel de performanţă vei avea tendinţa să crezi că acel nivel ţi se cuvine.
Mai mult, majoritatea celor din jur îţi vor întări această percepţie.
Acest principiu rămâne a fi verificat statistic prin câteva studii pe care intenţionez să le fac, aşa că voi reveni la el.
Pentru moment, merită să reţii un lucru esenţial şi foarte util: Principiul dreptului câştigat poate fi un mecanism de automotivare spectaculos.
Îl poţi aplica în mai multe feluri. Iată două exemple:
a. Acţionează „ca şi când” – imaginează-ţi cât mai clar că ai atins deja nivelul pe care ţi-l doreşti
b. Stabileşte ţinte realiste – imaginează-ţi că ai atins deja un obiectiv cu câteva procente mai înalt decât ceea ce ai realizat deja în mod practic
În acest mod, mintea ta va percepe ţinta respectivă ca pe un drept câştigat şi îţi va fi foarte uşor să te motivezi pentru a îl obţine.
De ce?
Pentru că deja crezi că este posibil!
În definitiv, ai realizat deja acest lucru în mintea ta.
J. Clement Stone spunea: „Omul poate realiza orice lucru pe care mintea sa îl poate concepe şi crede.”
Cred că Stone avea dreptate.
Dacă alegi să concepi ceva ce crezi că poţi să realizezi, nu mai e nevoie să te motivezi.
Eşti deja motivat, aşa că nu îţi mai rămâne decât să acţionezi.
Alege cu grijă ţintele pe care ţi le stabileşti. Când ai făcut asta, ai câştigat deja.