fbpx

Un prieten mai darnic decât Moş Crăciun

Se apropie sărbătorile de iarnă, prilej pentru mulţi să îşi facă un bilanţ pe anul curent şi un plan de bătaie pentru anul viitor.

Acest articol nu se referă la un astfel de plan de bătaie.

Planurile nu sunt greu de făcut. Mai curând, vei putea citi despre o metodă simplă şi foarte eficientă ca să îţi măreşti motivaţia să pui în practică ce îţi propui.

Dacă vrei să înveţi o limbă străină, să îţi cumperi o casă ori să îţi schimbi cariera, acelaşi principiu îţi poate fi de mare folos.

El provine din psihologia persuasiunii, se numeşte legea consecvenţei şi are următoarea definiţie:

Când o persoană susţine un punct de vedere în faţa unei alte persoane sau a unui grup, în scris sau oral, va avea o tendinţă puternică de a apăra acel punct de vedere, indiferent de acurateţea lui, chiar în faţa unor probe contrare foarte puternice.

Acest mecanism mental este foarte puternic din două motive:

În primul rând, consecvenţa este o calitate foarte apreciată în societate.

În al doilea rând, atunci când iei o decizie, nu mai e nevoie să consumi energie mentală legat de acea problemă, ceea ce elimină stresul.

Simţim o motivaţie intrinsecă puternică să rămânem dedicaţi deciziilor noastre, atunci când ni le asumăm în faţa unor oameni care contează pentru noi.

 

Legea consecvenţei şi îndeplinirea obiectivelor

Un studiu interesant efectuat de organizaţia ASTD în SUA arată că atunci când afli o informaţie nouă şi utilă (de exemplu, într-un training), ai cam 50% şanse să o şi aplici dacă îţi faci un plan de acţiune.

Cu ajutorul legii consecvenţei, procentul poate ajunge la 90%. Iată cum:

  1. Stabileşte mai întâi care sunt cele 2-3 obiective majore pentru anul următor şi cam ce resurse ai la dispoziţie ca să le atingi.
  2. Apoi, caută-ţi un prieten de nădejde cu care să faci o înţelegere de următorul ţip: eu te ajut să îţi atingi obiectivele tale, iar tu mă ajuţi să îmi ating obiectivele mele.
  3. Întâlneşte-te cu prietenul tău şi cu răbdare, informează-l care sunt obiectivele tale şi cum te-ai gândit să le atingi. La rândul tău, ascultă-i şi tu planul şi cum vrea să îl pună în aplicare.
  4. Pentru fiecare obiectiv, stabiliţi de comun acord o metodă de monitorizare reciprocă. De exemplu, aţi putea să vorbiţi periodic la telefon, sau să vă trimiteţi mesaje tip e-mail în care vă informaţi reciproc despre stadiul îndeplinirii, probleme de parcurs, etc. Important este să fiţi creativi şi dedicaţi.

Acesta nu este un joc, deşi poate să pară. Este, mai curând, o metodă foarte eficientă de creştere a productivităţii.

Cheia este în felul în care vă planificaţi acţiunile în prima întâlnire. Dacă o faceţi cu realism şi implicare, veţi avea amândoi un an extraordinar de bun!

 

Avertisment!

Ca în orice relaţie interumană, în acest proces de „coaching mutual” esenţială este încrederea.

Reaminteşte-ţi că tu eşti cel (cea) care îşi alege prietenii şi, în consecinţă, alege bine.

Alege o persoană faţă de care ai toate motivele din lume să crezi că îţi vrea cu sinceritate binele. Nu contează constrângerile de spaţiu sau timp, ci calitatea relaţiei dintre voi.

Am văzut cum acest proces funcţionează chiar şi la distanţe de mii de mile, prin telefon şi internet. Cheia este să îţi alegi bine prietenii.

 

Urare

Cu aceste idei, probabil că vei avea un An Nou extraordinar. Aşa să fie!

Tu îţi faci planuri, Moş Crăciun îţi aduce cadouri, iar un prieten bun îţi poate face darul esenţial:

te ajută să îţi reaminteşti că nu eşti singur pe drumul tău!

[semnătura]

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.