fbpx

Un singur cuvânt: Respect!

Am o mărturisire de făcut:

Zilele trecute s-a încheiat bootcamp-ul Speaker Mastery, cu cea mai tare trupă de absolvenți pe care am văzut-o…

…și am un singur cuvânt de spus:

RESPECT!

Respect, pentru oameni de înaltă ținută – oameni de toate categoriile, de la CEO de companii la studenți și de la antreprenori lideri de piață până la angajați care își doresc să devină freelanceri în domeniul conferințelor, seminariilor și materialelor educaționale – care, în loc să fie cu nasul pe sus, aleg să învețe cum să devină mai buni.

Această săptămână mi-a spulberat ultimele îndoieli că școala de lideri pe care o clădesc de două decenii ar putea să eșueze.

Acum știu sigur că va fi un succes!

Făceam o numărătoare zilele acestea și mi-au ieșit peste 100 de traineri, consultanți și freelanceri activi în piața din România și din străinătate.

Numitorul lor comun?

Au trecut prin această școala și apoi și-au deschis aripile în acest domeniu al ajutorării semenilor prin educație.

Și este doar începutul!

Un început care a fost anevoios întrucat am clădit o piață, nu doar un business.

Pe tot acest parcurs, grija mea cea mai mare pentru absolvenți a fost pericolul de plafonare.

Îl trăiești și tu?

E acea situație în care ajungi să fii bun într-un anumit domeniu și ”să te lași pe tânjală”, cum zicea bunică-mea, sau… să te culci pe lauri.

După părerea mea, acest pericol e chiar mai mare decât mediocritatea.

De ce?

Pentru că mediocritatea e mai ușor de asumat! Un om care spune ”sunt ok cu nivelul la care sunt” poate fi fericit pe termen lung.

Un om care, însă, continuă să aibă… foame de creștere … care își dorește în continuare mai mult de la viață, dar în același timp se păcălește singur că a ajuns în top și e de neclintit, e de fapt în conflict interior…

El nu mai e dispus să iasă din zona de confort ca să poată trece la nivelul următor și, în același timp, se frustrează subconștient că nu a ajuns deja acolo…

Cred că sunt 3 ingrediente necesare pentru evoluția permanentă și asumată către următorul nivel:

Primul e foamea!

Steve Jobs spunea frumos, într-un celebru speech adresat studenților absolvenți de mare universitate: ”Stay hungry, stay foolish!”

Primul ingredient din acest îndemn este foamea. Foamea de cunoaștere, de creștere, de evoluție, de trecere la următorul nivel.

Al doilea e naivitatea.

Naivitatea e un ingredient magic al performanței. Eu o consider mama creativității.

A fi naiv nu e totuna cu a fi prost. Prostia se exprimă prin ignoranță și dezinteres.

Naivitatea este curiozitatea începătorului…

Asta îmi aduce aminte de un banc scurt, sub forma de dialog:

  • Ce este mai grav: ignoranța sau dezinteresul??
  • Nu știu și nici nu mă interesează!!

:)))

Ei bine, cele exprimate în acest banc sunt ingrediente ale prostiei.

Pe de altă parte, naivitatea e departe de ignoranță sau dezinteres.

Ea se observă la copiii care nu știu, dar vor să afle, la artiștii care ard de curiozitate să vadă cum li se dezvăluie sub priviri noile creații sau la antreprenorii care visează mai întâi la viitorul business-ului lor, iar apoi își validează ipotezele în realitate.

Al treilea ingredient pentru evoluție permanentă este dăruirea

E necesar să ai natura de dăruitor dacă vrei să reziști pe termen lung.

Mai concret, dăruirea e o combinație de entuziasm și bucuria de a vedea rezultatul final.

Practic, atunci când dăruiești nu te bucuri doar de ce faci tu, ci și de bucuria celor care beneficiază de munca ta.

Faci cadouri din munca ta în slujba celor pe care ai ales să îi servești.

Oamenii care au ales să vină în tabăra pentru vorbitori publici de care menționam mai devreme au toate aceste calități:

Foame suficientă cât să își dorească mereu mai mult.

Naivitate destulă cât să își dorească să se dezvolte și în direcții la care nu se așteptau.

Dăruire pentru munca lor și pentru semenii lor.

Pentru toate acestea și pentru ce am văzut în această săptămână la cei 27 de participanți, am un singur cuvânt: RESPECT!

Iată și câteva păreri de la ediția aceasta și de la edițiile anterioare:

Cele 3 zile dinaintea conferinței au fost pline de progrese și de transformări. Fiecare dintre noi am reușit să ne depășim limitele, slăbiciunile și momentele critice în pregătirea speech-ului. Atmosfera creată le-a avut pe toate: studiu, distracție și cunoaștere!

Mi-a plăcut împărțirea programului: între zile cu structură și zile care țin mai mult de emoție și de energie. Mi s-a părut un program complet!

Ilinca Păun, CEO Colliers România

”În cluburile Toastmasters avem un program integrat, care durează mai mulți ani, în care ne dezvoltăm făcând lucrurile astea (exersam prezentările cu public). Efectul pe care l-am simțit în momentul în care am venit aici a fost unul de ”Wow!!  Wow!!  …” Și asta o spun din tot sufletul pentru că am reușit să învăț în 3 zile niște tehnici care au completat toate cunoștintele pe care le acumulasem în trecut.”

Călin Iepure, Guvernator Toastmasters Romania 

”Organizatorii, foarte aproape de noi, ne-au ajutat să ne adaptăm la mediul respectiv. Locație absolut superbă. Nu mă așteptam la atâta căldură și prietenie din partea tuturor. Mi s-a părut genial faptul că am putut să primesc înaintea discursului de absolvire câteva idei noi și să îl re-modelez cu o oră înainte să înceapă.”

Ovidiu Oltean, Vicecampion al Europei la discursuri pregătite (Toastmasters)

”Îmi era pur și simplu frică să vorbesc în public. De câte ori trebuia să primesc o diplomă și să spun câteva cuvinte….vedeam atâta lume…mă panicam și mă ascundeam…Nu mi-a plăcut niciodată.

Dar acum am ajuns la concluzia că a vorbi în public e unul dintre acele lucruri pe care trebuie să le faci în viață pentru că nu se știe niciodată când ești pus în situația de a vorbi în fața mai multor oameni.

Când am decis să îmi înving această frică, nu m-am aruncat cu capul înainte, ci am ales cele mai bune persoane care să mă ajute, profesioniste. Mă bucur că l-am întâlnit pe Andy și mă bucur că mi-a dat încredere în mine!

În Speaker Mastery Bootcamp a fost foarte multă muncă și am învățat foarte, foarte multe lucruri în numai 4 zile care au trecut până la primul discurs profesionist ținut în public! N-am primit în viața mea atâta informație în atât de puțin timp! :)

Dar a meritat! Mă bucur că am venit și nu regret nici măcar o clipă petrecută aici.”

Marian Drăgulescu, Octuplu campion mondial la gimnastică

(Inventatorul ”Săriturii Drăgulescu”)

”Am intrat în acest bootcamp cu o experiență de câteva sute de prezentări! Ce m-a frapat este faptul că deși speakerul e un ”animal solitar”, aici se lucrează foarte mult în echipa și primești feedback cu dragoste, fără ranchiună, total orientat către creșterea și dezvoltarea ta! Andy este un diamant! Omul ăsta a lucrat enorm de mult cu el, a investit enorm de mult în dezvoltarea lui. Colegii mei de bootcamp m-au întrebat de ce nu m-am dus la un training în afară, având în vedere că fac parte dintre cei care își permit acest lucru. Răspunsul meu e simplu. Eu sunt un om pragmatic. Mi se pare normal să iau know-how de la cineva care a făcut zeci de traininguri în exterior, a adunat ce e mai bun acolo și a asamblat într-un proiect care pe mine mă scutește să cheltui zeci de mii de euro în afara pe asta.”

Eusebiu Burcaș, Speaker Profesionist

(Fondatorul primului program independent de educație financiară din România)

”Am venit să învăț abilități tehnice, dar ceea ce am primit este mult mai mult de atât. Bootcamp-ul e o experiență incredibilă! Tot conceptul este foarte bun. Echipa de traineri și facilitatori este incredibilă – de top! Procesul de învățare este într-un ritm pe care nu l-am mai trait! Andy este un om incredibil și un profesionist desăvârșit!”

Adrian Erimescu, Fondator Imobiliare.ro

După aceste gânduri frumoase de la absolvenți, simt nevoia să mai adaug un cuvânt la … ”singurul cuvânt” pe care l-am pus în titlul acestui articol.

Acel cuvânt este RECUNOȘTINȚĂ.

Fără munca lor asiduă în cele 3 zile dinaintea conferinței cu public și în cele 3 zile de după, munca mea nu ar mai avea sens.

Așadar, …. cel puțin două cuvinte: RESPECT și RECUNOȘTINȚĂ, oameni frumoși!

Sunteți adevărați lideri și modele pentru România!

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.