Vrei o imagine 3D sau 4D?
Întrebarea din titlu e şi o metaforă şi o „capcană”.
Metafora o voi explica pe parcursul acestui miniarticol.
Capcana o explic chiar acum:
„Vrei o imagine…?” se referă la imaginea pe care o ai în ochii celorlalţi.
În ziua de azi, din cauza progresului tehnologic, a animaţiei 3D (vezi filmele la modă acum) şi a manipulării mediatice, ajungem tot mai tributari imaginii.
Noile tehnologii sunt atât de „realiste” încât devine din ce în ce mai uşor să crezi în standarde de calitate impuse de alţii.
Femeile vor să arate ca topmodelele iar marketerii le conving că e posibil, dacă mănâncă X sau fac fitness cu aparatul Y.
Bărbaţii vor musculatură ca a lui Schwarzenegger aşa că mănâncă anabolizanţi marca Z şi trag de fiare la sala cutare.
Copiii vor junk food pentru că are jucărie cu eroul lor preferat la restaurantul Q, iar bătrânii vor pastile produse de concernul W pentru că scrie în revistele pentru ei că se vor însănătoşi miraculos.
Cred că 3D-ul, cu toate beneficiile lui, are şi „darul” să distragă atenţia de la propria persoană, de la standardul intern, de la adevăratele virtuţi pe care merită să le dezvolţi.
Dacă te uiţi prea mult la „3D-ul” (mirajul) promovat de cinema s-ar putea să uiţi de 4D-ul (miracolul) care contează cu adevărat.
Îţi sugerez să uiţi pentru o clipă de 3D şi să te concentrezi pe 4D.
4D se referă la 4 ingrediente esenţiale ale succesului pe termen lung pentru orice om.
Iată-le:
1. Destin
Când înţelegi care este menirea ta (misiunea ta, scopul tău în viaţă) toate celelalte ţeluri ale tale i se subordonează natural.
Asta înseamnă mult mai puţină confuzie şi mult mai multă claritate.
În acelaşi timp, asta presupune mult mai multă introspecţie şi mult mai puţină raportare la standardele şi modelele „3D” propuse de alţii.
2. Direcţie
Direcţia se referă la calea de urmat pe care ai ales-o ca să îţi împlineşti misiunea (destinul).
În funcţie de oportunităţi şi constrângeri, pot fi mai multe direcţii de urmat.
De exemplu, dacă misiunea ta este să îi inspiri pe ceilalţi să îşi trăiască visurile la potenţial maxim, poţi face acest lucru ca profesor, trainer, preşedinte de fundaţie, director de editură, etc.
3. Dedicare
Oricare ar fi direcţia şi destinul tău, dacă nu pui pasiune în ceea ce faci, în fiecare clipă, eşti ca o maşină de curse frumos lustruită dar care nu are benzină.
Dedicarea este combustibilul tău.
4. Disciplină
Mult invocata disciplină este condiţia finalizării proiectelor.
Poţi avea idei măreţe (destin), mijloace fabuloase (direcţie), entuziasm debordant (dedicare) şi chiar noroc cu carul.
Dacă nu eşti dispus să depui efortul necesar, mai bine îţi schimbi standardele şi te mulţumeşti cu ceva mai puţin dar complet.
Aşadar, vrei o imagine (de sine) 4D?
Alocă -ţi 10 minute şi răspunde la întrebarea: Pe o scală de la 1 la 10, câtă disciplină, dedicare, direcţie şi conştiinţă a misiunii mele (destin) am?
Identifică locurile în care nota e mai mică de 8 şi lucrează să măreşti nota.
Restul e legendă. (legenda ta personală)
PS 1.
Stiu că anumiţi termeni care apar în acest articol pot avea semnificaţii diferite. (de exemplu, noţiunea de destin are sensuri de dicţionar uşor diferite).
Îţi sugerez să nu te cramponezi de asta.
Ce am scris mai sus e o metaforă practică pentru tine, nu un tratat de lingvistică.
PS 2.
Ordinea celor 4D contează. În mod firesc, când ţi-ai clarificat destinul îţi va fi mai uşor să identifici direcţiile de urmat, iar dedicarea te va ajuta să îţi atingi ţintele, cu condiţia să ai suficientă disciplină să acţionezi.
PS 3
[recomanda]